Skip to main content

Studietur med Bondebladet til Sveits

Norge og Sveits kan sammenlignes på mange måter. Ingen av landene er medlemmer av EU, lønningene er høye, kvaliteten på matproduksjonen er høy, og begge landene har stort innslag av fjellandbruk. I motsetning til Norge blir imidlertid sveitsiske bønder økonomisk premiert for å drive i bratt og ulendt terreng. På turen besøker vi fjellandbruk med melkeproduksjon, et ysteri, og et geitebruk. Med en lokal lokal fagmann blir vi med på vandring i fjellet og får informasjon om skog og landskapsforvaltning. I tillegg får vi oppleve Luzern og fjellet Pilatus.

Programmet for turen

Søndag 13. oktober

ZÜRICH – APPENZELL

Kl 11.45        Avreise med SAS fra Oslo direkte til Zürich. Ankomst kl 14.00

Fra Zürich starter turen østover, opp i fjellene, til byen Appenzell i dette fantastisk vakre landskapet i Appenzellerland. Turen dit tar ca 1 ½ time. Appenzell ligger 780 moh og er kjent for sine bygninger med maleriske fasader og sin herlig atmosfære, og her skal vi bo de tre første nettene.

 

 

 

 

 

Innsjekking på Hotell Heucht. Et 3 stjerners hotell beliggende helt i sentrum av Appenzell, ved gågata. Hotellet har pent oppussede rom med gratis wifi. Se www.heucht-appenzell.ch

På kvelden spiser vi velkomstmiddag på en opplevelsesgård beliggende 990 moh og med utsikt til fjellmassivet Säntis og innsjøen Constance. I denne spesielle gårdsrestauranten tas vimed tilbake i tid og spiser tradisjonell sveitsisk husmannskost ledsaget av øl fra eget bryggeri.

 

Mandag 14. oktober

WIDENAU – ST GALLEN

Dagen starter i Widnau ved Bodensjøen. Her besøker vi et industrielt melkebruk. I Sveits er det ikke tradisjon for store enheter og gjennomsnittlig antall melkekuer på en gård er 25. Imidlertid finnes det noen bruk som driver stort, men mange av disse brukene har faktisk gitt opp pga dårlig melkepris. Vi besøker et stort bruk som fremdeles holder stand.

Deretter går ferden til byen St Gallen, kjent som en velrenomert universitetsby med 75 000 innbyggere. Byvandring og tid på egenhånd i St Gallen. Retur til Appenzell.

 

Tirsdag 15. oktober

APPENZELLERLAND

I dag går ferden en kort tur nordover for Appenzell til tettstedet Stein. Her besøker vi en stort og velrennomert ysteri. Det blir omvisning i ysteriet og lageret, informasjon og smaksprøver. Lunsj i restauranten på ysteriet. Deretter drar vi på en halvdags utflukt med temaet skog- og landskapsforvaltning. En representant fra den regionale land- og skogbruksforvaltningen tar gruppen med på vandring i det vakre sveitsiske landskapet og vil fortelle om landskapspleie og skjøtsel avareal. Turen starter med heis opp i fjellet og så vandrer dere ned igjen. Gode sko og fritidsantrekk er påkrevd. Kvelden til fri disposisjon.

 

Onsdag 16. oktober

APPENZELL - EINSIEDLEN

Vi sjekker ut fra hotellet og starter dagen på en gård som driver med fjellandbruk. Et gjennomsnittlig sveitsisk bruk med 35 melkekuer. Deretter går ferden til Bärentswil hvor vi besøker et geitebruk med løsdriftsfjøs. Etter besøket her går ferden i retning Zürich See til tettstedet Einsiedeln i kommunen av sammen navn. Stedet har 13000 innbyggere og et koselig lite sentrum. I Einsiedeln skal vi bo resten av turen. Innsjekking på Hotel St Georg. Dette er et 3 stjerners hotell beliggende helt i sentrum. WLAN i alle rom. Hotellet har egen restaurant, fitnessavdeling med sauna og dampbad. Se www.hotel-stgeorg.ch Middag på hotellet.

 

Torsdag 17. oktober

LUZERN

I dag drar vi til Luzern, den peneste og turistisk sett viktigste byen i Sveits. Luzern ligger ved sjøen Vierwaldstädtersee og er omringet av fjellene Pilatus og Rigi.

 

 

 

 

 

 

Vi starter med en panoramatur til fjellet Pilatus. Fra Kriens tas vi med gondolbane 900 høydemeter opp på fjellet som er 2128 moh. Fra utkikkspunktet Pilatus Kulm kan vi nyte noe leskende og noe å bite i mens vi erfarer den storslagne utsikten over de sveitsiske alpene. Turen opp tar ca 30 min. Ned igjen tas vi til Alpnachstad, en spektakulær tur med verdens bratteste tannhjulbane, som første gang ble satt i drift i 1889. Fra Alpnachstad tar vi sjøveien med ferge på Vierwaldstättersee tilbake til Luzern. En fantastisk tur!

  

Vel tilbake i Luzern tar vi en kort byvandring og bruker tiden på egenhånd før vi returnerer til Einsiedeln. For de som ikke vil være med opp på fjellet brukes tiden på egenhånd i Luzern.

Avskjedsmiddag.

 

Fredag 18. oktober

LUZERN - ZÜRICH

Frokost og utsjekking

Kl 13.40        Avreise med SAS direkte fra Zürich til Oslo. Ankomst kl 16.00. Evt tilslutning til andre byer

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedHotellLedige plasserFra Og Med pris
13/10OsloHotel HechtMer enn 814 300,-Bestill

Hotell

Hotel Hecht
Hotel Hecht
Under hele oppholdet bor dere på 3 og 4 stjerners hotell. I Appenzell bor dere på Hotel Hecht I Einsiedeln bor dere på Hotel St Georg...
Reisekalender
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
Askheim 1F
2022 Gjerdrum