Skip to main content

Shetland - øya i Vesterled

200 nautiske mil rett vest for Bergen ligger Shetland, det første samfunnet som ble erobret av norske vikinger som dro i vesterled på 800 tallet. Shetland tilhørte Norge helt til midten av 1400 tallet da den norsk-danske kongen pantsatte øygruppen til Skottland som medgifte. Shetland var også svært sentral og strategisk under andre verdenskrig. Som base for de alierte ble øygruppen brukt for operasjoner mot Norge. Shetlandsgjengen seilte i hemmelige oppdrag med soldater, flyktinger og militære. 

I dag er den norrøne fortiden en kilde til identitet og stedstilhørighet på Shetland, og mange av dagens shetlendere anser ikke seg selv som skotske, men mener snarere at de deler viktige likhetstrekk historisk og kulturelt med sine norske naboer. Með lögum skal land byggja, hentet fra Frostatingsloven i Norge, er fremdeles Shetlands motto. 

Bli med til denne vakre øygruppen in vesterled og lær om den svært levende historien. Turen inkluderer også landbruket på Shetland med besøk hos saueprodusenter, kjøtt- og melkebruk. 

PROGRAMMET FOR TUREN

8. oktober 

Kl 11.50 Avreise med KLM via Amsterdam til Aberdeen. Ankomst kl 16.35. Kl 18.00 Fly videre med Logan Air fra Aberdeen til Sumburgh på Mainland, Shetland, den største av Shetlandsøyene. Ankomst kl 19.05.

Busstransport fra flyplassen i Sumburgh til Lerwick, ca 30 min å kjøre. Lerwick er eneste byen på Shetland med 7 500 innbyggere. Byen ligger på østsiden av øya Mainland og er en havneby, beskyttet mot vær og vind av øyene Bressay og Noss.

Innsjekking og felles middag på hotellet. 

9. Oktober

Vi starter vårt opphold på Shetland Sør på Mainland ved St Ninians Isle. Dette fantastisk vakre stedet ut mot Atlanterhavet hvor en stor naturlig strand forbinder øya med fastlandet. Her besøker vi 2 søstre på et gårdsbruk med 300 ha landareal. Dette er en av de få områdene på Shetland hvor de nyter godt av å kunne dyrke korn, og de driver her med kjøttdyr, sau og korn samt shetlandsponnier. Deretter drar vi til hjemstedet til guiden vår som driver familiegården sammen med broren sin. Her driver de med sau men de har også et møbelverksted. Så går turen til en gjeterhund oppdretter hvor vi får demonstrasjon av gjeterhundtrening. Retur til Lerwick og felles middag på hotellet.

10. oktober

I dag går turen til West Mainland. Her besøker vi et bruk på 675 ha ås- og heilandskap hvor de driver med sau og produserer ull og garn samt kjøtt. Her får vi informasjon om ullindustrien på Shetland. Deretter besøker vi Scalloway. Tettstedet på vestkysten av øya som har en rik krigshistorie for oss nordmenn. Det var her Shetlandsgjengen hadde tilhold under andre verdenskrig. Vi besøker det flotte museet som forteller hele historien om operasjonsgruppen med nordmenn som opererte mellom Shetland, Skottland og det tysk-okkuperte Norge under andre verdenskrig. Deretter går ferden til Burra for å se på halmtak tradisjonene som var i Skottland. Retur til Lerwick og resten av kvelden brukes på egenhånd. 

11. oktober

I dag skal vi oppleve Lerwick. Vi står opp tidlig og går til fots til fiskemarkedet nede i havna. Vi får en introduksjon til markedet og får oppleve fiskeauksjonen som finner sted her hver onsdag morgen. Deretter besøker vi slakteriet til SLMG som er Shetlands eneste slakteri og et kooperativ eid av medlemmene av denne markedsføringsgruppen. Lunsj på egenhånd i byen etterfulgt av guidet rundtur med besøk i noen av kulissene brukt til dramaserien Shetland som går på NRK TV. Resten av ettermiddagen brukes på egenhånd. Mulighet til å besøke garnutsalget til Jamieson & Smith. Felles middag på hotellet. 

12. oktober

I dag går ferden til North Mainland. Vi stopper ved Mavis Grind hvor kun en tynn stripe med land skiller Atlanterhavet fra Nordsjøen. Vi besøker en bonde som driver med foringsdyr og sau. Deretter drar vi til øyas vestligste punkt ved Esha Ness og opplever de spektakulære klippene der. På vei tilbake til Lerwick stopper vi ved Ronas Voe og Sullom Voe og iakttar en av Europas største oljeterminaler. Retur til hotellet og felles avskjedsmiddag på hotellet. 

13. oktober

Frokost og utsjekking. Tidlig transport til flyplassen.

Kl 08.15 Avreise med Loganair til Aberdeen. Ankomst kl 09.15. Deretter fly videre til Oslo, Gardermoen med Loganair kl 11.40. Ankomst kl 14.15. Tilslutning til andre byer. 

 

Tingwalldalen som under norrønt styre var sete for et årlig parlament kalt Allting. Dette lå på Lawting Holm i Tingwall Loch.

 

 

Hotell

Hotel Shetland
Hotel Shetland
Hotel Shetland er et 3 stjerners hotell beliggende litt i utkanten av Lerwick, ved havna. Hotellet har egen bar og restaurant som serverer britiske retter...
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
c/o Business Jessheim, Storgata 6
N-2050 Jessheim