Skip to main content

Studietur med Bondebladet til Sveits

Image: Våre reiseledere i Sveits
Image: Vierwaltstättersee sett fra Pilatus

Norge og Sveits kan sammenlignes på mange måter. Ingen av landene er medlemmer av EU, lønningene er høye, kvaliteten på matproduksjonen er høy, og begge landene har stort innslag av fjellandbruk. I motsetning til Norge blir imidlertid sveitsiske bønder økonomisk premiert for å drive i bratt og ulendt terreng. Denne turen går til Appenzellerland og vi får oppleve fjellandbruk med melkeproduksjon, ei aktiv seter, et ysteri, og et bruk som driver industrielt landbruk. I tillegg får vi oppleve storbyen Luzern med fjellet Pilatus.

Programmet for turen

Mandag 19. juni

ZÜRICH – APPENZELL

Kl 11.10     Avreise med SAS fra Oslo direkte til Zürich. Ankomst kl 13.25

Vi starter turen med et besøk på et gårdsbruk rett i nærheten av flyplassen i Zürich. De driver med kjøttdyr og har ca 80 dyr av typen Hereford. 

Deretter går ferden østover, opp i fjellene, i dette fantastisk vakre landskapet i Appenzellerland, til byen St Gallen. Turen dit tar ca 1 time. St Gallen er en liten universitetsby med 75 000 innbyggere på grensa mellom Sveits, Østerrike og Tyskland. Middag på hotellet.

Tirsdag 20. juni

ST GALLEN - APPENZELL

Dagen starter hos en melkebonde som driver på 900 moh med 35 melkekyr hvor halvparten er på setra hver sommer. Bonden er også landbrukspolitisk aktiv i det regionale bondelaget. Dere får informasjon om drifta og om rammebetingelsene for fjellbønder i Sveits. Så besøker dere et stort og velrennomert ysteri. Det blir omvisning i ysteriet og lageret, informasjon og smaksprøver. Lunsj i restauranten 

Deretter går turen tilbake til St Gallen hvor dere bruker resten av dagen på egenhånd. 

Onsdag 21. juni

APPENZELLERLAND

Dagen starter i Widnau ved Bodensjøen. Her besøker vi et industrielt melkebruk. I Sveits er det ikke tradisjon for store enheter og gjennomsnittlig antall melkekuer på en gård er 25. Imidlertid finnes det noen bruk som driver stort, men mange av disse brukene har faktisk gitt opp pga dårlig melkepris. Vi besøker et stort bruk som fremdeles holder stand.

Deretter går turen til Appenzell, en liten koselig by på 780 moh, kjent for sine bygninger med maleriske fasader og sin herlige atmosfære. Her spiser dere lunsj og bruker tiden på egenhånd.

På ettermiddagen skal dere besøke en seter som er i aktiv drift. Setra har storfe og geiter og her produseres det ost og smør. Setra ligger 1 1/2 time å gå opp i fjellet. Turklær, en liten sekk og gode sko er påkrevd.  

Torsdag 22. juni

APPENZELL - LUZERN

Vi sjekker ut fra hotellet og kjører vestover til byen Luzern i kantonen med samme navn. Luzern er den peneste og turistisk sett viktigste byen i Sveits. Byen ligger ved sjøen Vierwaldstädtersee og er omringet av fjellene Pilatus og Rigi.

 

 

 

 

 

 

Vi starter med en panoramatur til fjellet Pilatus. Fra Kriens tas vi med gondolbane 900 høydemeter opp på fjellet som er 2128 moh. Fra utkikkspunktet Pilatus Kulm kan vi nyte noe leskende og noe å bite i mens vi erfarer den storslagne utsikten over de sveitsiske alpene. Turen opp tar ca 30 min. Ned igjen tas vi til Alpnachstad, en spektakulær tur med verdens bratteste tannhjulbane, som første gang ble satt i drift i 1889. Fra Alpnachstad tar vi sjøveien med ferge på Vierwaldstättersee tilbake til Luzern. En fantastisk tur!

  

Vel tilbake i Luzern tar vi en kort byvandring og bruker tiden på egenhånd før vi sjekker inn på hotellet. 

Avskjedsmiddag i Luzern. 

Fredag 23. juni

LUZERN - ZÜRICH

Frokost og utsjekking

Kl 14.05        Avreise med SAS direkte fra Zürich til Oslo. Ankomst kl 16.25. Evt tilslutning til andre byer

Hotell

Bondebladet til Sveits - 2 hoteller
Bondebladet til Sveits - 2 hoteller
Hotell i St Gallen 19.- 22. juni Radisson Blu er et 4 stjerners hotell beliggende i sentrum av St Gallen med gangavstand til restauranter, barer og shopping. Hotellet har velutstyrte rom med air condi...
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
c/o Business Jessheim, Storgata 6
N-2050 Jessheim