Skip to main content

Studietur med Bondebladet til Sveits

Norge og Sveits kan sammenlignes på mange måter. Ingen av landene er medlemmer av EU, lønningene er høye, kvaliteten på matproduksjonen er høy, og begge landene har stort innslag av fjellandbruk. I motsetning til Norge blir imidlertid sveitsiske bønder økonomisk premiert for å drive i bratt og ulendt terreng. Denne turen går til Appenzellerland og vi får oppleve fjellandbruk med melkeproduksjon, ei aktiv seter, et ysteri, og et bruk som driver industrielt landbruk. Vi bor i St Gallen under hele oppholdet. 

Turen går 17. - 21. juni 2024

Påmeldingsfrist 13. mai 2024

Programmet for turen

Mandag 17. juni

ZÜRICH – ST GALLEN

Kl 11.05     Avreise med SAS fra Oslo direkte til Zürich. Ankomst kl 13.20

Vi starter turen med et besøk på en landbruksskole i Lindau som tilbyr både grunn- og videreutdanning innen Landbruk. I tillegg forsker de på vindyrking. 

Deretter går ferden østover, opp i fjellene, i dette fantastisk vakre landskapet i Appenzellerland, til byen St Gallen. Turen dit tar ca 1 time. St Gallen er en liten universitetsby med 75 000 innbyggere på grensa mellom Sveits, Østerrike og Tyskland. Velkomstmiddag. 

Tirsdag 18. juni

ST GALLEN - APPENZELL

Dagen starter hos en melkebonde som driver på 900 moh med 35 melkekyr hvor halvparten er på setra hver sommer. Bonden er også landbrukspolitisk aktiv i det regionale bondelaget. Dere får informasjon om drifta og om rammebetingelsene for fjellbønder i Sveits. Så besøker dere et stort og velrennomert ysteri. Det blir omvisning i ysteriet og lageret, informasjon og smaksprøver. 

Deretter går turen tilbake til St Gallen hvor dere bruker resten av dagen på egenhånd. 

Onsdag 19. juni

APPENZELLERLAND

Dagen starter i Widnau ved Bodensjøen. Her besøker vi et industrielt melkebruk. I Sveits er det ikke tradisjon for store enheter og gjennomsnittlig antall melkekuer på en gård er 25. Imidlertid finnes det noen bruk som driver stort, men mange av disse brukene har faktisk gitt opp pga dårlig melkepris. Vi besøker et stort bruk som fremdeles holder stand.

Deretter går turen til fjellet Säntis, som på 2504 moh og er det høyeste fjellet i Appenzeller alpene. Dere tar gondol 1/2 times kjøretur til toppen av fjellet og spiser lunsj der mens dere nyter den fantastiske utsikten. 

Deretter går turen til Appenzell, en liten koselig by på 780 moh, kjent for sine bygninger med maleriske fasader og sin herlige atmosfære. Tid på egenhånd før retur til hotellet i St Gallen. 

Torsdag 20. juni

FJELLVANDRING I APPENZELLERLAND

I Brülisau besøker dere en bonde som har 100 geiter, noen ungdyr og 30 ha areal. Han tilbringer alle somre på setra og dere skal besøke han der. Setra ligger 2 - 3 timers gange og 450 høydemeter fra gården. På stier som varierer fra gode til noe steinete, og på seterveier, går dere i rolig tempo med mange stopp underveis. Gode sko (fjellsko med godt grep) og behagelig tøy er påkrevd. På setra blir dere servert egenprodusert ost samt noe leskende.

NB: De som ikke ønsker å være med på turen kan bli igjen i St Gallen og bruke dagen der.

Fredag 21. juni

ST GALLEN - ZÜRICH

Frokost og utsjekking

Kl 14.00       Avreise med SAS direkte fra Zürich til Oslo. Ankomst kl 16.20. Evt tilslutning til andre byer

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedHotellLedige plasserFra Og Med pris
17/6Oslo lufthavn GardermoenHotel WalhallaMer enn 817 500,-Bestill

Hotell

Hotel Walhalla
Hotel Walhalla
Hotel Walhalla er et 4 - stjerners hotell i sentrum av St Gallen. Hotellet har egen bar og restaurant. Store stilrene og moderne rom. Shoppingmuligheter, severdigheter, restauranter og barer i umiddle...
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
c/o Business Jessheim, Storgata 6
N-2050 Jessheim