Skip to main content

Rundreise i Midtvesten USA

Bli med på en 11 dagers uforglemmelig reise i Minnesota, Nord- og Sør-Dakota. Delstatene med høyest andel norskættede amerikanere. Reisen går gjennom historiske indianer- og cowboyområder, og inkluderer gårdsbesøk, ekte indianerkulturer, cowboyfest og mye mer.

Programmet for turen

Søndag 22. september 

OSLO – MINNEAPOLIS – VELKOMMEN TIL AMERIKA                                  

Avreise fra Oslo Kl 09.20 med KLM via Amsterdam til Minneapolis. Ankomst Minneapolis kl 15.05 lokal tid. Reisetid Amsterdam – Minneapolis er 9 t 10 min. Mulig å fly direkte til Amsterdam fra andre destinasjoner enn Oslo.

Etter tollklarering treffer vi vår norsktalende guide Steve Trandem. Steve har aner fra Romerike og reiser til Norge flere ganger i året for å treffe sine slektninger.

Innsjekking på Sheraton Minneapolis West Hotel. Se www.sheratonminneapoliswest.com

 

Mandag 23. september – dag 2 

MINNEAPOLIS- FARGO 

Fra Minneapolis MN starter vi ferden vestover, og første stopp på veien er Murdock. Her besøker vi Louriston Dairy, en stor gård med 8 000 kuer. På armlengdes avstand overværes melkekarusell og roboter. Gården produserer 4500 acres korn hvert år til fôr. I tillegg har de 1500 acres høy. Dere får informasjon om drifta og får se hvordan de effektivt forer og steller alle dyra.

Deretter går turen nordover gjennom the Red River Valley. Dette er en av de mest produktive jordbruksområdene i hele verden, og det var derfor mange immigranter slo seg ned i dette området. Elven The Red River danner grensen mellom Minnesota og Nord-Dakota.  og inntil elven ligger Fargo som er Nord-Dakotas største by med 180 000 innbyggere. Så går ferden til Moorhead, en del av storbyen Fargo. Besøk på Hjemkomst Center. På dette museet står bl a skipet Hjemkomst som seilte fra Duluth til Bergen i 1982.  På senteret står også en kopi av Hopperstad Stavkirke fra Vik i Sogn. Kirken er i full størrelse.

Innsjekking på Expressway Suites Hotel, Fargo. Se www.expresswaysuitesfargo.com Mottakelse med fingermat og drikke på hotellet. Resten av kvelden til fri disposisjon.

 

Tirsdag 24. september – dag 3

FARGO – MAYVILLE – GRAND FORKS                                        

Frokost og utsjekking. Dagen starter med besøk og omvisning på Case IHs traktorfabrikk i Fargo. Her produseres Case IH Steiger 4 serien. Informasjon og omvisning i produksjonen.

På ettermiddagen går ferden ca 1 ½ t å kjøre til Mayville ND. Dette er et svært produktivt jordbruksområde etablert av norske immigranter på 1800 tallet. Her møter vi etterkommer til en av de første nordmennene som slo seg ned her. Han forteller en del om historien til immigrantene i dette området, vi besøker ulike farmer og vi får se store landbruksmaskiner i drift.

Deretter besøker vi en gård som har utviklet bærtypen Aronia, en ny type helsebringende bær, svært rik på antioksidanter, og som er en blanding av blåbær, tyttebær og andre vekster. Deretter vender vi nesa østover til Grand Forks, Nord Dakotas største by.

Innsjekking på C’mon Inn, i Grand Forks. Se www.cmoninn.com/grandforks The Mjosen Sons of Norway lodge i Mayville har invitert oss til middag i kveld.

 

Onsdag 25. september – dag 4                                            

GRAND FORKS

I dag besøker vi Duane & Sharon Myron som driver med poteter, sukkerroer og korn. Gården var opprinnelig grunnlagt av en mann fra Valdres men overtatt av Myron familien. Så fortsetter vi til Larimore hvor vi besøker en sauebonde med aner fra Norge. Retur til hotellet i Grand Forks. Kvelden til fri disposisjon med mulighet til shopping.

 

Torsdag 26. september – dag 5                                             

GRAND FORKS – VALLEY CITY

Dagen starter i Hawley i Minnesota. Kun 30 min å kjøre fra hotellet. Her produseres egg og gården har over 200 000 høner. Her nyter vi en matbokslunsj samtidig som vi får informasjon om drifta. Deretter fortsetter turen rett vestover, 1 ½ time å kjøre til Valley City. Her besøker vi en storgård med korn på over 40 000 mål. Her får vi se stor redskap i drift. Her er vi også invitert til å spise middag på gården.

Innsjekking på GrandStay Hotel & Suites i Valley City.  Se http://www.grandstayhospitality.com/find-a-hotel/locations/valley-city/overview

 

Fredag 27. september – dag 6                                               

VALLEY CITY – RAPID CITY

Frokost og utsjekking. I dag drar vi utover den enorme prærien i Nord-Dakota og til en ny tidssone i indianerland i Sør-Dakota, til Rapid City. Turen tar nærmere 7 timer, men vi gjør flere stopp underveis, og bl a besøker vi en ranch som driver med Black Angus kjøttdyr. De kjøpte landet sitt for 45 år siden og har utviklet det til en stor gård med flere hundre kjøttdyr. Bonden vil svært gjerne fortelle oss om sin mor som er 100% norsk, og om oppveksten sin i «Håkonland», oppkalt etter vår gamle konge.

Innsjekking på Best Western Ramkota Hotel i Rapid City, https://www.bestwestern.com/en_US/book/hotel-rooms.42048.html?iata=00171880&ssob=BLBWI0004G&cid=BLBWI0004G:google:gmb:42048

 

Lørdag 28. september – dag 7                                                       

RAPID CITY

Rapid City er den nest største byen i Sør-Dakota og er kanskje aller mest kjent for Mount Rushmore, en enorm skulptur av de fire presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Dagen starter med sightseeing I Rapid City og The Black Hills. Inkluderer bjørneparken, indianerhøvdingen Crazy Horse` minnesmerke samt verdensberømte Mr Rushmore’ minnesmerke. Vi besøker også tettstedet Keystone samt Chapel in the Hills, en nøyaktig kopi den 850 år gamle Borgund Stavkirke i Norge.  Se https://crazyhorsememorial.org/ Lunsj ved Crazy Horse Memorial.

Deretter går turen til Custer State Park, kun en liten time å kjøre sørover fra Rapid City. Her får vi oppleve buffaloer og andre villdyr. På en traktorhenger, lik som en gammeldags «Hayride» får vi oppleve deler av parken. Turen ender ved en «chuck wagon feast» hvor vi samles for en skikkelig cowboy og western fest ledsaget av god grillmat.

 

Søndag 29.september – dag 8                                               

RAPID CITY – SIOUX FALLS

Vi forlater Rapid City og setter kursen rett østover, utover på prærien igjen i retning Sioux Falls, den største byen i Sør-Dakota. På turen krysser vi områder hvor indianere holdt hus i århundrer, og hvor immigranter senere bosatte seg. Turen tar nærmere 6 timer, og vi kjører tilbake til opprinnelig tidssone. Vi stopper i Chamberlain SD ved museumet her som forteller om kulturen, tradisjonene og historien til Lakota, Dakota og Nakota folkene.

Innsjekking på Hilton Garden Inn South Hotel Sioux Falls. Se https://hiltongardeninn3.hilton.com/en/hotels/south-dakota/hilton-garden-inn-sioux-falls-south-FSDSFGI/index.html?SEO_id=GMB-HI-FSDSFGI

 

Mandag 30. september – dag 9                      

SIOUX FALLS SD – MINNEAPOLIS

Vi forlater Sioux Falls og Sør-Dakota og setter kursen mot Minneapolis igjen. På veien får vi høre om kampene som utspant seg her på midten av 1800 tallet mellom indianere og immigranter og de amerikanske myndighetene som hadde lovet indianerne mye mer enn det de fikk, den gang immigrantene overtok områdene deres. Lunsj på veien før ankomst «The Twin Cities» Minneapolis / St Paul.

Innsjekking på Hotell Country Inn and Suites i Bloomington. Se https://www.countryinns.com/bloomington-hotel-mn-55425/mnbloomi Hotellet ligger rett på andre siden av veien for Mall of America, Amerikas største shoppingsenter.

Farwell dinner.

 

Tirsdag 1. oktober – dag 10                                                   

MINNEAPOLIS MN

Sightseeing i Minneapolis. Vi får lære om historien til The Twin Cities; Minneapolis og St Paul. Rundturen omfatter alle viktige severdigheter og inkluderer bl.a. St. Paul Cathedral, Minnesota State Capital, 3-M, Humphery dome, Universitetet, Mississippi elven, Beyerlys Store og skyskraperene i sentrum av byen. Rundturen inkluderer også besøk i The Mill City Museum. Se www.millcitymuseum.org

Vi krysser den store Mississippi elva og drar til St Paul, hovedstaden i Minnesota. Her besøker vi MN Capitol Building med statuene av Leif Erikson og Knute Nelson. Leif Erikson var den første europeer som gikk i land i Amerika i år 1000, og Knute Nelson reiste med mora si fra trange kår i Norge som 6 åring. Han var soldat under den amerikanske borgerkrigen, utdannet seg som jurist og gårdbruker og ble etter hvert guvernør for Minnesota og amerikansk senator. Rundturen i St Paul inkluderer også andre landemerker som The «Twins», Baseball stadion, The «Vikings» fotball stadion, og Summit Avenue med sine historiske hus, kirker, synagoger og skoler, og mye mer.

Felles lunsj i St Paul før retur til flyplassen tidlig ettermiddag.

Kl 17.05        Avreise med Delta Airlines /KLM til Amsterdam

 

Onsdag 2. oktober – dag 11

NORGE

Kl 08.15 lokal tid      Ankomst Amsterdam. Reisetid: 8t 15 min

Kl 09.20        Avreise fra Amsterdam

Kl 11.05        Ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen

Mulig å fly direkte fra Amsterdam til Kristiansand, Stavanger, Sandefjord, Bergen, Ålesund, Trondheim.

(Vi tar forbehold om mulige små justeringer i programmet.)

 

 

Verdt å vite på reise til USA

Nødvendige innreisedokumenter

Maskinlesbare pass. For ytterligere informasjon kontakt den amerikanske ambassaden eller politiet. NB! Nødpass utstedes ikke for reise til USA. Passet må være gyldig i minium 6 måneder etter hjemkomst. Visum er ikke nødvendig men alle trenger innreisetillatelse. Dette søkes via ESTA.

ESTA Elektronisk system for reiseautorisasjon

Alle som skal reise til USA uten visum, må registrere seg elektronisk på forhånd via ESTA. Registreres på Internet på https://esta.cbp.dhs.gov/esta Reisende uten gyldig ESTA kommer ikke inn i USA. ESTA er gyldig i 2 år men må oppdateres med oppholdssted.

Forsikring

Reis aldri til USA uten en helårs reiseforsikring som dekker avbestillingsbeskyttelse, reisegods, sykdom, ulykke, død, etc. Legebehandling og sykehusopphold i USA er svært dyrt. Reiseforsikring, med dekning opp til USD 500.000, anbefales på det sterkeste. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Skulle uhellet være ute og du havner på sykehus så er det viktig så snart som mulig å kontakte ditt forsikringsselskap slik at de er i dialog med sykehuset. Alle private sykehus i USA skal ha en liste over godkjente forsikringsselskap. Dersom, mot formodning, ditt selskap ikke står på denne listen, må du gjøre opp med sykehuset og få tilbake pengene når du kommer hjem.

Medisiner

Nødvendige medisiner må rekke til hele reisen. Ikke ta med for lite. Livsviktige medisiner bør du alltid ha i håndbagasjen når du reiser med fly. Medisinene bør oppbevares i originalemballasjen med apotekets etikett. Det er dokumentasjon på at medisinene tilhører deg. Legeerklæring eller kopi av papirresept er også dokumentasjon på at medisinene er dine.

Valuta Myntenheten er US Dollar $. 1 $ er for tiden ca NOK 9.

Penger Ta med et lite beløp i dollar fra Norge. Minibanker ATM (Automatic Teller Machines) finnes overalt i USA. Kredittkort er svært utbredt. De vanligste er Mastercard, American Express og Visa

Drikkevann Det er ikke helsefarlig å drikke vann fra springen, men drikkevannet er tilsatt klor og smaker mange steder ikke spesielt godt. Hygiene på restauranter og hoteller er som på nivå med Norge.

Strømstyrke 110-120 Volt AC, 60Hz. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt. HUSK ADAPTER!

Bruk av mobil / Internett GSM mobildekning er god. Husk å skru av dataroaming etter ankomst USA. Det er dyrt å bruke 4G der! Enkelt å koble seg til WIFI på de fleste steder og mye mer utbredt enn i Norge. For å ringe til Norge mens du er i USA, tast: 011-47 foran det 6-siffrede nummeret. Om du planlegger å bruke mobilen din hyppig mens du er i USA så foreslår vi å vurdere å kjøpe et amerikansk SIM-kort (kontantkort).

Reisedokumentene som består av det endelige programmet for turen, flybilletter, deltakerliste, verdt å vite på reise i USA sendes som vedlegg til e-post eller pr post 10 dager før avreise.

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedHotellLedige plasserFra Og Med pris
22/9OsloSheraton Minneapolis West HotelMer enn 829 300,-Bestill

Hotell

Sheraton Minneapolis West Hotel
Sheraton Minneapolis West Hotel
Vi bor på følgende hotell under oppholdet: 22. - 23. september: Sheraton Minneapolis West Hotel, Minneapolis , 23. - 24. september: Expressweay Suites Hotel, Fargo 24. - 26. september: C'mon Inn, Gra...
Reisekalender
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
Askheim 1F
2022 Gjerdrum