Skip to main content

Landbruksrelatert studietur til Litauen

Matproduksjon, bygdefattigdom, distriktsutvikling og landbrukspolitikk har igjen preget den politiske dagsorden i Litauen. Dette førte blant annet til at Bondepartiet Grønne vant valget i 2016 og har siden vært i regjering. På denne turen får vi et innblikk i litauisk landbruk og samfunnsutvikling. Vi møter Tomas Tomilinas, parlamentsmedlem og nestleder i Bondepartiet Grønne. Vi skal også besøke gardsbruk med kjøtt og melkeproduksjon, korn og gris.

Guide på turen er Svenn Arne Lie. Han er en statsviter og har tidligere både jobbet og studert i Litauen. Han er småbruker fra Tretten i Gudbrandsdalen, men har jobbet mest med landbrukspolitikk, demokrati og sosial utvikling.

 

Programmet for turen

Tirsdag 25. juni

Kl 07 50        Avreise med Norwegian fra Oslo direkte til Vilnius. Ankomst kl 10.10. Tilslutning til Oslo fra andre byer.

Innsjekking på Hotel Radisson Blu Lietuva, Vilnius. Dette er et 4 stjerners konferansehotell beliggende rett nord for elven Neris, 20 min å gå til gamlebyen. Hotellet har flere restauranter og barer, sauna og jacuzzi. Hotellet er svært godt kjent for sin skybar hvor man fra 43 etasje har panoramautsikt over byen og omlandet.

Lunsj på hotellet

Byvandring i gamlebyen

Vilnius er Litauens historiske hovedstad siden middelalderen. Byen har 574 000 innbyggere. Byvandringen vil inkludere den gamle bydelen med Grand Prince's Castle, katedralen, St. Annes kirke, det jødiske kvarteret, den uavhengige "republikken" av Uzupis, og mye mer.

Guidet tur i parlamentet

Her møter vi Tomas Tomilinas, Han er parlamentsmedlem og nestleder Bondepartiet Grønne. Partiet gjorde et brakvalg i 2016 og gikk fra 1 til 54 medlemmer av parlamentet. Vi vil få høre om politiske saker i Litauen, og særlig om utviklingen av landbrukspolitikken i landet. Parlamentet i Vilnius (Seimas) spilte en sentral rolle i opptøyene mot Sovjet-regjeringens 1991.


 

Velkomstmiddag på hotellet

 

Onsdag 26. juni

Turen går nordover opp til grensen med Latvia, til byen Zarasai. Her finner vi fantastisk natur med store innsjøer, små landsbyer og vakker natur. Omvisning i området. I Zarasai besøker vi landbrukssamarbeidet Sartu lanku Jautiena, en liten kjøttprodusent. De driver sin egen restaurant hvor maten serveres fra egne produkter, en av svært få i Litauen. Vi spiser lunsj der.

Fra Zarasai går reisen sør til Ignalina-atomkraftverket ved Visaginas by. Den opprinnelige reaktoren var den mektigste i verden og av samme type som den i Tjernobyl. Det var to reaktorer her, men begge ble påkrevd stengt når Litauen ble med i EU. Reaktorene ga 80% av Litauens energiforbruk, og var en viktig arbeidsplass. Det var stor skepsis blant befolkningen for å slå dem ned.

I Ignalina møter vi borgermesteren og ulike bønder som kan fortelle oss om de store omveltningene i området etter stengingen av atomreaktoren. For å gjøre seg selv selvforsynt og mindre avhengig av russisk gass, er EU nå positivt for å gi betydelig støtte til Litauen for å utvikle alternativ energi. På vei tilbake til Vilnius stopper vi på den danske-eide Rupinsky grisfabrikken, en av verdens største griseprodusenter

Kvelden til fri disposisjon.

 

Torsdag 27. juni

Reisen fortsetter til landsbyen Darguziai, sør for Vilnius. Her besøker vi en småskalaprodusent av geitemelk som har eget ysteri, butikk og liten restaurant. Geitebonden er også en leder i den litauiske bevegelsen for Slow Food og organiserer matprodusenter over hele Litauen. Retur til Vilnius og resten av dagen til fri disposisjon

 

Fredag 28. juni

Rolig morgen i Vilnius.

Besøk til mathallen Halès Turgus i Vilnius. Matmarkedet i Vilnius har eksistert siden begynnelsen av 1900-tallet. Her er lokale kortreiste produkter. Fersk og bearbeidet kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, egg, meieriprodukter, vin og bakevarer. Så går turen til Trakai, en av Litauens mest kjente attraksjoner. Mellom åser, skoger og innsjøer, like vest for Vilnius ligger det praktfulle gotiske Trakai slottet. Dette var sete til den store prinsen i det 14. århundre. Her fører to lange trebroer til festningen med tårn, svingete broer og et spennende historisk museum. Før omvisning på slottet spiser vi lunsj på en restaurant ved sjøen med utsikt til slottet.

Kl 17.30        Avreise med SAS via Stockholm til Oslo. Ankomst kl 19.50.

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedHotellLedige plasserFra Og Med pris
25/6Oslo GardermoenRadisson Blu HotelMer enn 811 400,-Bestill

Hotell

Radisson Blu Hotel
Radisson Blu Hotel
Dette er et 4 stjerners konferansehotell beliggende rett nord for elven Neris, 20 min å gå til gamlebyen. Hotellet har flere restauranter og barer, sauna og jacuzzi. Hotellet er svært godt kjent for s...
Reisekalender
4/4Blomstertur til HollandFra og med 11 900,-
Kontakt oss
Adresse:
Reisegleder c/o Internasjonale Messetjenester AS
Askheim 1F
2022 Gjerdrum